x
Eigen producten
Gebruik van autoclaaf
Optimale brandveiligheid

Brandveiligheid van hout

De brandveiligheid van hout is een belangrijk aandachtspunt bij de toepassing van dit natuurlijke materiaal in gebouwen. Hoewel hout van nature brandbaar is, wordt het vanwege zijn esthetische waarde en duurzaamheid veel gebruikt in constructies en interieurontwerp. Fire-Proof uit Berchem begrijpt de zorgen rondom de brandveiligheid van hout en biedt deskundig advies en oplossingen om houten structuren en elementen beter te beschermen tegen brand.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Stuur een e-mail Bel ons

De brandveiligheid van hout verbeteren

Hout heeft als bouwmateriaal zowel voor- als nadelen in termen van brandveiligheid. Een nadeel is dat het kan bijdragen aan de brandlast van een gebouw. Door brandvertragende behandelingen en coatings kan de brandveiligheid van hout echter significant verbeterd worden, waardoor het juist een zeer brandveilige keuze is. Brandvertragende verf is een effectieve methode om de brandveiligheid van hout te verhogen. Deze verf vormt een beschermende laag die de ontvlambaarheid van het hout vermindert en de verspreiding van vuur vertraagt. Hierdoor krijgen aanwezigen meer tijd om te evacueren en heeft de brandweer meer tijd om te reageren, wat leidt tot minder schade en een grotere kans op het behouden van de structuur. Indien u graag het uiterlijk van uw houten constructies behoudt, is brandvertragende vernis een uitstekende keuze.

Zet de stap naar een veiligere omgeving

De brandveiligheid van hout in uw gebouw verbeteren is essentieel voor de bescherming van uw eigendommen en de veiligheid van de mensen. Neem contact met ons op voor advies en oplossingen op maat en zet de nodige stappen om de brandvertraging van uw houten elementen en structuren te verbeteren. Wij bieden een scala aan autoclaafbehandelingen en coatings aan die specifiek zijn ontworpen om de brandveiligheid van hout te verhogen. Laat geen ruimte voor risicos en zorg vandaag nog voor een veiligere omgeving door de brandveiligheid van uw bedrijf te verbeteren.

Brandvertraging

Bij brandvertraging wordt gekeken naar het brandgedrag van een bepaald materiaal. Het materiaal wordt in een laboratorium in een hoekopstelling tot ontbranding gebracht en onderzocht op oa vlamverspreiding, druppelvorming en rookontwikkeling.

Brandvertraging of brandreactie is de noemer die gebruikt wordt om enkele karakteristieken, eigen aan het materiaal, te groeperen. Brandreactie beschrijft het calorisch potentiaal, ontvlambaarheid, vlamoverslag, rookvorming, afgifte van giftige gassen, etc.

Brandrepressie

Onder brandrepressie verstaan we alle middelen die kunnen ingezet worden om een brand te blussen. Repressie, of respons, is dus de daadwerkelijke bestrijding van brand.

Het meest eenvoudige voorbeeld hiervan is het blussen van een brand. Brandrepressie heeft tot doel de onveilige situatie te beëindigen en de schade zoveel mogelijk te beperken.

Brandpreventie

Brandpreventie is het geheel van maatregelen die genomen worden om brand te voorkomen en te beperken. Het gaat dus om het onderkennen van de risico’s op brand en daar pro-actief voorzorgsmaatregelen tegen te nemen.

Bedrijven moeten er alles aan doen om de werkplek zo veilig mogelijk te maken voor werknemers. Het verplichte brandweerverslag wijst op brandpreventie, waarbij men naar het brandgevaar op de werkplek kijkt en zo een brandanalyse van het volledige gebouw maakt. Op basis daarvan beslissen de instanties (oa brandweer) welke maatregelen op basis van repressie (actieve brandbeveiliging) en preventie (passieve brandbeveiliging) getroffen moeten worden.

Brandwering

Brandwering is het verhogen van de brandstabiliteit, vlamdichtheid en thermische isolatie van een bouwmateriaal in constructie. Bij een ruimte wordt oa gemeten hoe lang het duurt voor de brand doorslaat naar een andere ruimte (brandoverslag). Bij een stalen constructie wordt gekeken hoe snel deze onder invloed van vuur en hitte bij een bepaalde ballast bezwijkt.

Brandweerstand betekent de tijd die constructies of elementen nodig hebben om hun intrinsieke eigenschappen te verliezen, dus gedurende dewelke het element zijn functie (dragend, scheidend of een combinatie van beide) al dan niet kan blijven vervullen.

Compartimentering

Brandwerend compartimenteren is het verdelen van een gebouw in meerdere brandwerende secties. Het doel is de omvang van de brand te beperken en tegelijk de aanwezige personen de mogelijkheid en tijd te geven om te vluchten.

Om de integriteit van de compartimenten te garanderen, is het van essentieel belang dat elke opening of doorvoering in wanden, vloeren en plafonds voldoende wordt beveiligd ter voorkoming van brandoverslag.